Radio Ljubavi Odzak
BiH News

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu neće trebati imati zelenu kartu

Bosna i Hercegovina je potpisala sporazum koji omogućuje vozačima s hrvatskim registarskim pločicama ulazak u tu državu bez takozvane zelene karte od 19. listopada ove godine

Država Bosna i Hercegovina nova je potpisnica Multilateralnog sporazuma o jamstvu temeljem registracijske pločice koji se primjenjuje od 19. listopada 2020. godine.  

Potpisani sporazum omogućit će vozačima vozila s registracijskim pločicama Republike Hrvatske prelazak granice bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti prilikom ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, poručili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). 

Uvođenjem ove promjene registracijske pločice Hrvatske priznat će se kao valjani dokaz o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

U praksi, to znači da će vozači iz Hrvatske kao i vozači iz BiH moći bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (tzv. zelene karte) ulaziti na teritorij Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 19. listopada 2020. godine u 00:00 sati.

Ova odluka temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnom tijelu koje upravlja Sustavom zelene karte, a koje je donijelo odluku kojom ovlašćuje “Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini” u ulozi nacionalnog Ureda za osiguranje Bosne i Hercegovine da pristupi Multilateralnom sporazumu o jamstvu između nacionalnih Ureda temeljem registracijske pločice. 

Zelena karta za automobile registrirane u Hrvatskoj već duže nije obavezna niti u zemljama Europske unije, a od srpnja ove godine moguće ju je isprintati i kod kuće na običnom bijelom papiru.

Related posts

Vučić o optužbama za zločine u Glini: To su sve brutalne laži

Radio Ljubavi Odzak

BiH: I dalje nema dogovora oko izmjena izbornog zakona

Radio Ljubavi Odzak

Fata Orlović dočekala pravdu: Srušili bespravnu pravoslavnu crkvu u dvorištu kod Srebrenice

Radio Ljubavi Odzak