Vučić: Hrvatska i Srbija trebaju čuvati mir, izgraditi povjerenje

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji

Srbija i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Vučić i Radman, u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Ceremoniji su nazočili i visoki dužnosnici hrvatske zajednice, te pokrajinskih i državnih vlasti Srbije.

– Želimo pokazati na najkonkretniji način da rješavamo probleme i poslati jasnu poruku: ljudi hrvatske nacionalnosti, u bilo kojem dijelu Srbije živjeli, jesu građani Srbije i jesu netko tko treba uživati sva moguća prava i čija je Srbija domovina – poručio je srbijanski predsjednik.

Ocijenio je kako danas, unatoč svim spornim odnosima, Srbija i Hrvatska imaju “važnijeg posla u budućnosti”.

– Taj važniji posao je da dobro razumijemo da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, počnemo graditi povjerenje između nas i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugima i da poštujemo međusobna prava i identitet svakog, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj – rekao je Vučić.

On je najavio spremnost Srbije da sudjeluje u renoviranju prostora kuće bana Jelačića kako bi postao “velebno mjesto okupljanja Hrvata”,  te istaknuo spremnost pomoći i daljnjem razvoju infrastrukture Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i hrvatske zajednice u cjelini.

– Želim da Srbiju uvijek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Doživljavat ćemo vas, ne kao nekog tko remeti, već tko doprinosi našem razvoju. Vjerujem da ćemo uspostaviti povjerenje između srpskog i hrvatskog naroda – poručio je srbijanski šef države hrvatskoj zajednici u Srbiji.

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kako bi, bez obzira na prošlost, “srpski i hrvatski narod razumjeli da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke na kojima trebamo graditi budućnost”.

– Bez toga – radit ćemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni drugima. Previše smo mali da bismo mogli dopustiti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti – poručio je Vučić.

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je današnju svečanost kao “veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju”.

Otvorenje kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Grlić Radman vidi “simbolom želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije”.

Grlić Radman je istaknuo kako je uvjeren da se iskrenim i otvorenim dijalogom dviju države mogu riješiti sva otvorena pitanja.

– Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje kako zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih – istaknuo je Radman, ukazavši na jedno od otvorenih političkih pitanja. 

– Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim razinama – rekao je Radman.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić istaknula je preuzimanje kuće bana Jelačića kao “veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji”.

– Vjerujem da je ovo još jedan korak ka boljoj suradnji između dviju države – rekla je Vojnić.

– Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Vjerujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i vjerujem da možemo otvoriti mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji – ocijenila je Vojnić predsjednica HNV-a.