Radio Ljubavi Odzak
Ljepota

Vitamin E je vitamin ljepote


Zdrava i njegovana koža želja je svake žene, međutim često zaboravljaš da njega kože prvo kreće iznutra. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela, ali i pokazatelj tvojih prehrambenih navika. Svaka pojava na njoj predstavlja neravnotežu unutar tijela i potrebu za promjenom.


Pažljivo odabrane namirnice i puno tekućine preduvjet su za zdravu kožu. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala i kvalitetnih masnoća, možeš učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu. Koža voli vitamine C i E koji djeluju antioksidativno i štite ju od sunčevog oštećenja te umanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima –izazivačima starenja. Također, vitamin C pomaže koži izgraditi kolagen – protein koji je zaslužan za strukturu i čvrstoću kože

UV zračenje te prirodan proces starenja uzrokuje razgradnju kolagena što dovodi do nastanka bora i obješenosti kože. Obilje vitamina C nalazi se u brokuli, prokulicama i jagodama. Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala. Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4. Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.

Healthy food clean eating selection: fish, fruit, vegetable, seeds, superfood, cereals, leaf vegetable on gray concrete background copy space

Prirodni dodaci prehrani dodatno štite kožu

Dragocjene omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline imaju veliku ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One također vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova i sjemenki jako bitna.  Za lijepu i zdravu kožu bitno je pažljivo odabrati prehranu, ali kako bi ubrzala taj proces možeš koristiti dodatke za prehranu. Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje tvari s antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E i selen te koenzim Q10. Na tržištu postoje mnogi proizvodi koji te bitne sastojke dobivaju iz prirodnih plodova kao što su ulje argana, borača i uljane palme. Sinergija tih aktivnih tvari omogućuje dodatnu zaštitu kože iznutra.

Related posts

Idealan parfem za poklon dragoj osobi

Radio Ljubavi Odzak

Šest savjeta za brži rast kose

Radio Ljubavi Odzak

Riječ stručnjaka: Kako u par koraka osnažiti nokte?

Radio Ljubavi Odzak