Radio Ljubavi Odzak
Svijet Ukrajina

Ukrajina: U invaziji je poginulo 49.500 okupatora; Čečenski vođa Kadirov šokirao odlukom

Ušli smo u 193. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je ovog tjedna pokrenuo protuofenzivu na jugu, tvrde da Rusima nanose velike gubitke… U okolici nuklearke Zaporižje također se vode teške bitke…

Kremlj: Svaka konfrontacija završava popuštanjem napetosti. Tako će i ovo završit

Čak i usred povijesno visokih napetosti između Rusije i Zapada, Kremlj očekuje da će se odnosi u nekom trenutku vratiti na normalnu razinu, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov u nedjelju gostujući na državnoj televiziji na kojoj je okrivio Europu za prekid isporuka ruskog plina.

“Svaka konfrontacija završava popuštanjem napetosti i svako krizno stanje završava za pregovaračkim stolom”, rekao je glasnogovornik za državnu televiziju, izvijestila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

“Na taj će način i ova završiti. Lako je moguće da se to neće dogoditi tako brzo, ali dogodit će se”, rekao je Peskov za tv program “Moskva. Kremlj. Putin”

Ukrajinske oružane snage su, po informacijama iz Kijeva, u nedjelju oslobodile selo Visokopiliju u Hersonskoj oblasti.

Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, Kirilo Timošenko, objavio je u nedjelju na Telegramu fotografiju podizanja zastave.

No izvješća o oslobađanju tog naselja na sjeveru te regije objavljena su bila i u lipnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na vojnom sastanku da se ukrajinske zastave sve češće vraćaju onamo kamo pripadaju.

Oko 2000 rusofonih prosvjednika demonstriralo je u nedjelju u Koelnu tražeći od Njemačke da prestane podržavati Ukrajinu i odustane od sankcija koje je uvela nakon što je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda ranije ove godine.

Skup, koji su organizirale skupine rusofone dijaspore u tom gradu dočekalo je nekoliko desetaka protuprosvjednika koji su se okupili pred velikom gotičkom katedralom u Koelnu kako bi izrazili podršku Ukrajini.

Njemačka je dom za oko 3 milijuna ljudi ruskog etničkog podrijetla, od kojih su mnogi u velikoj mjeri izloženi narativima Kremlja putem ruske televizije koja je široko dostupna.

“Njemačka je u kaosu”, rekla je Elena Kolbasnikova, organizatorica, ponavljajući tvrdnju predsjednika Vladimira Putina da ruska invazija štiti Ruse u istočnoj Ukrajini.

Gerašenko: Partizan se raznio i ubio dvojicu Rusa

Savjetnik Volodomira Zelenskog Anton Gerašenko napisao je na Twitteru da se partizan Maksim Mahrinov raznio u okupiranom Tokmaku te pritom ubio dvojicu Rusa. On je to učinio, piše dalje Gerašenko, nakon što su ga okrivili da je davao koordinate ruskih baza u gradu ukrajinskoj vojsci.

– Pokušao je pomoći osloboditi Tokmak. Zadnje riječi su mu bile ‘Slava Ukrajini’. Počivaj u miru, heroju – napisao je Gerašenko. Mahrinovu su ruske snage upale u kuću.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio je kako je planira uzeti “neodređenu i dugu” stanku sa svoje dužnosti. Tu stanku je, smatra on, zaslužio, javlja Guardian.

Ljubitelj Prade i mrzitelj homoseksualaca Čečenijom vlada od 2007. godine, a nedavno ga je Putin, zbog njegove uloge u invaziji na Ukrajinu, promaknuo u generala-pukovnika.

U snimci koju je objavio na svojem Telegram profilu rekao je kako misli da je došlo njegovo vrijeme za odlazak….

– Shvatio sam da na ovoj poziciji ‘sjedim’ već dulje vrijeme. Mislim da je došlo vrijeme – rekao je Kadirov i nastavio:

Related posts

Ruske snage povukle se i s položaja u blizini ruske granice

Radio Ljubavi Odzak

Šefovi zemalja G7 dogovorili oporezivanje velikih tvrtki: ‘Ovo je povijesni sporazum’

Radio Ljubavi Odzak

Njemačka počela besplatno testirati putnike koji se vraćaju iz inozemstva, tvrde da najviše zaraženih dolazi s Balkana

Radio Ljubavi Odzak