Udebljati se možete i od kave, a da možda toga niste ni svjesni

Obična kava bez dodataka može pomoći u gubitku kilograma, no ako u nju stavite mlijeko, šlag ili druge dodatke prepune kalorija, onda biste se mogli iznenaditi brojevima na vagi

Gubitak kilograma ponekad se čini kao nemoguća misija, a posebna je frustracija ako pazite na prehranu i unatoč tom ne uspijete skinuti ni grama. Redovito vježbate, dovoljno spavate, jedete zdravo, no kilogrami su i dalje tu.

Ako su sva ova područja izbalansirana, možda nije problem u namirnicama koje jedete nego u navikama povezanima s jelom. S druge strane, možda vam je promaknula sitna navika ispijanja kave.

Navikli ste je popiti svakog dana, no što ako u nju dodajete previše šećera ili punomasnog mlijeka? Time ste nesvjesno dodali kalorije, piše EatThis.

1. Pijete kavu sa šećerom

Među najčešćim navikama kad je riječ o ispijanju kave jest piće sa velikom količinom šećera kojeg možda niste ni svjesni ako uzimate kavu za van.

– Kave sa različitim okusima i aromama često sadrže velike količine šećera. To doprinosi tzv. ‘praznim kalorijama’ koje konzumirate nesvjesno, što vodi do dobivanja na težini. Također, šećer ometa ravnotežu šećera u krvi što vodi do žudnji – ističe dijetetičarka Diana Gariglio Clelland.

Sa tom se procjenom slaže i dijetetičarka Laura Burak, autorica knjige Slimdown with Smoothies.

– Mnogi vole sladak okus kave više nego njezinu gorčinu, pa ponekad dodaju više šećera pretvarajući je tako u kalorijsku bombu. Kada to pomnožite jer pijete više kava na dan, ta bi navika mogla značajno utjecati na unos šećera i kalorija – pojasnila je Burak.

2. Ne pazite na mlijeko ili vrhnje za kavu

Ako niste ljubitelj crne kave, pijete je s mlijekom ili vrhnjem za kavu. No vrsta i količina tog dodatka može voditi do viška kilograma.

– Vrhnje za kavu može napitku dodati još šećera, kalorija i masnoća. Zato je važno ograničiti količinu koju pijete ili odabrati proizvode koji sadrže manje šećera i masnoća – savjetuje Burak.

Ne treba posve isključiti mlijeko ni vrhnje ako je riječ o nečemu u čemu doista uživate, no morate biti svjesni što točno unosite u svoje tijelo.

3. Koristite šlag i dodatke

Slatki sirupi i šećer nisu jedini dodatak koji će ispijanju kave dodati višak kalorija.

– Mnogi će omiljenoj šalici kave dodati šlag ili sirupe, umake, mrvice i orašide koji će također povisiti kalorijsku vrijednost, šećer i masnoće u napitku – kaže Burak.

Na to osobito valja pripaziti tijekom konzumacije omiljenih prazničnih napitaka, osobito uoči Božića kada uz začine dodajte i velike količine zaslađivača.

4. Pijete kavu umjesto obroka

Pojedinci će međuobrok zamijeniti šalicom kave kako bi doživjeti učinka kofeina, a nemaju vremena za pojesti objed. Stručnjaci kažu kako je riječ o uobičajenoj navici, no onda negativno utječe na tijelo.

– Kava nikad ne treba biti zamjena za obrok kao ni nadomjestak za kvalitetan odmor. Jedite kad ste gladni i poboljšajte kvalitetu i kvantitetu sna. Ako ste kronično umorni, kava nije rješenje – ističe Burak.

5. Pijete kavu na prazan želudac

Ako ste među pojedincima koji vole popiti kavu prije doručka, možda biste trebali razmisliti o toj navici, posebno kao je pijete sa dodatkom šećera.

– Kad gladni pijete kavu, šećer iz nje brzo ulazi u vaš krvotok i razbuđuje vas. No kako šećer brzo prolazi kroz vaše tijelo, jednako brzo će se apsorbirati i skladištiti u tijelu u obliku masti što doprinosi gomilanju viška kilograma – kaže dijetetičarka Amelia Brown.

Također, konzumacija šećera prije obroka će utjecati i na navike tijekom ostatka dana.

– Apsorpcija šećera potiče nezdrave žudnje i može voditi do prejedanja, a to će također dodati višak kilograma – kaže Brown.

6. Pijete kavu prije spavanja

Mnogi će nakon večere rado popiti espresso ili šalicu tople kave, no i to vodi do debljanja.

– Kofein ometa zdrav san, a to je osobito izraženo ako pijete kavu prije spavanja. Loša kvaliteta sna utječe na razinu hormona zbog kojih osjećate glad te smanjuje hormone zbog kojih se osjećate sitima, što opet vodi do prejedanja i debljanja – pojašnjava Gariglio Clelland.