U potresu ostali bez krova nad glavom: ‘Žene i djeca spavaju na livadi

Iz svih dijelova Hrvatske stiže pomoć za Petrinju, međutim, iz okolnih sela koja su također razrušena u potresu magnitude 6,2 po Richteru stiže apel da je i njima prijeko potrebna pomoć što prije.

Zaposlenici restorana Barrel Zagreb opisali su dojmove s lica mjesta.

– Sve se šalje u Petrinju, mi smo otišli u okolna sela, ljudima su kuće srušene. Napravili su improvizirani šator, tu spavaju. Treba im goriva za agregate, vode i hrane. Tu su starije žene u kolicima i djeca DOSLOVCE na livadi spavaju. Vojska policija i sve službe su u Petrinji, a nitko ne brine za okolna sela. U Petrinju su dostavljali i kruh i vodu, a ovdje u okolnim selima fali svega: hrana, voda, deke i gorivo za sela: Strašnik, Križ Hrastovački, Hrastovica, Cepeliš.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je u područje pogođeno potresom dodatne vatrogasne snage, 278 vatrogasaca i 76 vozila stižu u Sisak i Petrinju, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Uz velik broj vatrogasaca, upućena su navalna vatrogasna vozila, tehnička vozila, vozila za spašavanje s visine, posebna oprema za spašavanje iz ruševina i vatrogasni timovi s potražnim psima, stoji u priopćenju.

U Petrinju su upućene vatrogasne snage iz Primorsko-goranske, Istarske, Šibensko-kninske, Zadarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije s ukupno 137 vatrogasaca i 44 vozila.

U Sisak su upućene vatrogasne snage iz Grada Zagreba, Ličko-senjske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije s ukupno 141 vatrogasaca i 32 vozila.

Uz navedenu ispomoć, na tom području angažirane su sve raspoložive vatrogasne snage Sisačko-moslavačke županije.