Radio Ljubavi Odzak
Svijet

U Njemačkoj tijekom pandemije naglo porasla potrošnja kokaina

TIJEKOM pandemije koronavirusa u Njemačkoj se osjetno povećala potrošnja kokaina, pokazalo je istraživanje javnog servisa ARD.

Analize otpadnih voda u Berlinu, koje su za ARD u svibnju proveli stručnjaci Berlinske vodoopskrbe i Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, pokazale su dvostruko veću količinu tvari koje nastaju konzumacijom kokaina nego prilikom posljednjeg mjerenja 2017.

I u ostalim njemačkim gradovima poput Dresdena, Nürnberga ili Erfurta je naglo porasla konzumacija kokaina.

“Gradovi koji su prije bilježili nisku konzumaciju se sada nalaze među onima gdje je potrošnja kokaina u najsnažnijem porastu”, rekao je voditelj projekta za urbanu hidrologiju pri Tehničkom sveučilištu u Dresdenu Björn Helm. Povećanje prometa kokaina potvrđuju i istražni organi u Berlinu.

Kokain se dostavlja i online

“Mi ne samo u Berlinu nego i na području cijele Njemačke bilježimo porast broja kaznenih djela vezanih uz konzumaciju i prodaju kokaina”, rekao je Olaf Schremm, predvodnik odjela za borbu protiv narkotika pri Berlinskoj policijskoj upravi.

Ekstremni porast konzumacije kokaina, kako je rekao Schramm, povezan je i s novim servisom online dostave narkotika.

“To je fenomen koji smo otkrili tijekom pandemije”, rekao je Schremm koji je ukazao i na rekordne zaplijene kokaina poput onog početkom godine u hamburškoj luci, kada je zaplijenjeno 16 tona kokaina. Psiholozi porast konzumacije kokaina povezuju i s većim opterećenjima koje je donijela pandemija, poput rada od kuće ili online nastave.

“Posebno se žene nalaze pod pritiskom jer su mišljenja da moraju uvijek funkcionirati sto posto”, kaže Ute Keller, liječnica na Klinici za ovisnosti u Berlinu.

Related posts

Pokolj u Kanadi

Radio Ljubavi Odzak

Užas u Njemačkoj: Tragaju za 1300 ljudi, najmanje 80 mrtvih, a tisuće su ostale bez domova

Radio Ljubavi Odzak

Šefovi zemalja G7 dogovorili oporezivanje velikih tvrtki: ‘Ovo je povijesni sporazum’

Radio Ljubavi Odzak