Radio Ljubavi Odzak
BiH News

Tuzla – Pokušaj ubojstva iz nacionalne mržnje

Pokušaj ubojstva iz nacionalne mržnje i premlaćivanje ženske osobe uz psovanje “ustaške majke”

Riječ je o prognanim i protjeranim osobama nastanjenim u Tuzli, a koje već mjesecima teroriziraju inače multietničku obitelj Gorana Sabranovića, te raznim torturama pokušavaju ga natjerati da napusti svoju imovinu, koja graniči s imovinom Samira Ganića, piše Salines.info.

Prošle godine od Ganića su obitelji Sabranović upućene prijetnje likvidacijom, zbog čega je Sud donio i pravomoćnu presudu kojom je Samir Ganić osuđen na 12 mjeseci uvjetno, odnosno 6 mjeseci zatvora za ponovljeno kazneno djelo.

U cijeli slučaj, a na zahtjev obitelji Sabranović, uključilo se i Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla, na osnovi čijih zaključaka su izvođeni i sudski dokazi te vođen postupak.

Ganić je jučer uz pomoć dva prijatelja dočekao Gorana Sabranovića ispred njegove kuće, izvukao ga iz auta, te su mu uz psovanje ustaške majke nanijeli teške tjelesne ozljede. Na UKC-u su ustanovljena 3 prijeloma kosti u predjelu lica, a hoće li biti podvrgnut operativnom zahvatu znat će se nakon konzilija liječnika. Uz Gorana Sabranovića ozljede je zadobio i susjed koji je pokušao spriječiti napadače, te je također prebačen na UKC Tuzla.

I jučer je reagirao predsjednik Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla Mirnes Ajanović, te je odmah uputio zahtjev za žurno procesuiranje i pritvaranje Samira Ganića zbog počinjenog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju ubojstva, sve zbog nacionalne mržnje prema drugome, a u cijeli slučaj je uključio i predsjednika Skupštine Tuzlanske županije Žarka Vujovića.

Ajanović i Vujović danas su uputili jasnu poruku Tužiteljstvu, Sudu i Policiji TŽ da moraju iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi se spriječilo nacionalističko divljanje pojedinaca u Tuzli i stradanje građana zbog drugačije nacionalnosti ili po bilo kojoj drugoj osnovi. Iz Gradske uprave Tuzla po ovom slučaju nitko se nije oglasio.

„U konkretnom slučaju radi se o kaznenom djelu ubojstvo u pokušaju s teškom tjelesnom ozljedom, a s obzirom na to da se radi o osobi koja je to učinila iz nacionalne mržnje, kazna zatvora se može odrediti i preko 10 godina, što je osnova za određenje pritvora, a kako bi se spriječilo ponavljanje kaznenog djela ili dovršavanje pokušajnog kaznenog djela. Također, zbog kvalifikacije djela i zbog uznemirenja javnosti, što može rezultirati i narušavanjem javnog reda i mira od strane uplašenih građana.

“Pomoćnici” Samira Ganića dvije osobe koje su napale i sestru Goranove supruge, i to nakon što su pušteni iz policijske stanice. To obvezuje Tužiteljstvo na zahtjev za određenje pritvora za sve tri osobe koje su sudjelovale u izvršenju kaznenog djela.“, naglašava Mirnes Ajanović te dodaje:

„U ovakvim okolnostima, kada se kazneno djelo vrši iz nacionalne mržnje, svi državni organi, od Policije preko Tužiteljstva do Suda, dužni su u okviru svojih nadležnosti poduzeti sve potrebne mjere, a posebno Sud u cilju izricanja maksimalnih zatvorskih kazni, kako bi se svima stavilo do znanja da ne smiju ni pomisliti a ne pokušati ili izvršiti bilo kakvo kazneno djelo, a posebno pokušaj ubojstva.“

Kako doznaje spomenuti portal, Ajanović je kontaktirao dežurnog tužitelja Vedrana Alidžanovića i upoznao ga s okolnostima da je ta osoba zbog prijetnji, između ostalog i ubojstvom Gorana Sabranovića, osuđena od strane Općinskog suda Tuzla na kaznu od 6 mjeseci zatvora, odnosno 12 mjeseci uvjetno i da je djelo izvršila u trajanju uvjetne kazne, što dodatno obvezuje Tužiteljstvo na efikasno djelovanje u cilju određivanja pritvora.

Related posts

Vučić o optužbama za zločine u Glini: To su sve brutalne laži

Radio Ljubavi Odzak

BiH: I dalje nema dogovora oko izmjena izbornog zakona

Radio Ljubavi Odzak

Opljačkana UniCredit banka u Odžaku, bankomat raznijeli plinom

Radio Ljubavi Odzak