Šest savjeta za brži rast kose

Rast kose može potrajati jer kosa u prosjeku raste centimetar mjesečno. A ako imate suhu i lomljivu kosu to će dodatno usporite rast. Međutim, uz ove savjete možete ubrzati cijeli proces

Bez obzira koliko dugu kosu mislite pustiti možda se pitate koliko dugo će joj trebati da naraste do željene dužine. Vrijeme se razlikuje od osobe do osobe, ali kosa u prosjeku naraste jedan centimetar mjesečno. Ako imate kovrčavu kosu, možda ćete morati voditi računa o njenom skupljanju.

Naravno, ako su vam pramenovi suhi i lomljivi to bi moglo znatno usporiti rast. U skladu s tim, ako želite pustiti kosu da naraste, najvažnije je da ojačate vašu kratku kosu.

Šest savjeta za rast kose

1. Nemojte ‘paliti’ kosu

Vrući tretmani kao fen, pegla, figaro, mogu učiniti više štete nego koristi kada je u pitanju zdrav rast kose.

– Izbjegavanje vrućih tretmana odličan je način da zaštitite kosu od oštećenja toplinom dok raste – rekao je Nick Stenson, poznati frizer i umjetnički direktor tvrtke Matrix.

Povremeno sušenje kose fenom neće umanjiti sav vaš trud samo pazite da uvijek koristite toplinsko zaštitno sredstvo.

2. Nosite zaštitne frizure

Za one s teksturiranom ili prirodnom kosom, možda je najbolje da se oslonite na zaštitne stilove, posebno dok počinjete puštati kosu od kratke do duže. Razmislite o različitim pletenicama koje danas možete sve napraviti samo ih ne zaboravite skinuti svaka dva do tri tjedna i pobrinite se da ih ne stegnete previše kada ih radite.

3. Hidratacija kose

Vjerojatno ste već čuli da zdrava kosa raste brže. Ne samo da se njegovana, hidratizirana kosa čini duljom i punijom, nego njegovanje sprječava lomljenje i razdvajanje vrhova. Zato je hidratacija ključna za rast vaše kose, pogotovo ako su vam vrhovi već lomljivi i krhki.

4. Čistite vlasište

Što se tiče vlasišta, njegovo čišćenje je neophodno za zdrav rast kose – uostalom, taj rast započinje najviše u tim folikulima. Ako učinkovito ne očistite vlasište, nakupine poput prljavštine mogu blokirati otvaranje folikula.

– Te nakupine polako guše korijen vaše kose što može ograničiti rast ili utjecati na kvalitetu rasta kose – rekla je frizerka Shab Resla.

5. Isprobajte dodatke za rast kose

Pomaganje unutarnjem rastu kose odličan je način za promicanje zdravih i dugih pramenova. Suplementi koji sadrže biotin odličan su dodatni izvor hranjivih sastojaka, kaže O’Connor. To je zato što biotin pruža tijelu specifične aminokiseline koje čine keratin, a to je ono što čini svaki pramen kose.

6. Redovito šišajte vrhove

Šišanje ispucalih i lomljivih vrhova potrebno je za uklanjanje loma, koji u konačnici može dovesti do sporijeg rasta. Zato je važno da redovito šišate vrhove i tako ubrzate rast kose, prenosi mindbodygreen.