Radio Ljubavi Odzak
Hrvatska News

Pomoć stiže sa svih strana: Kilometarske kolone na cestama prema Petrinji, Sisku i Glini, dolaze i brojni vatrogasci

Hrvatske županije šalju svoje službe u pomoć područje pogođeno potresom. Ceste prema pogođenom području pune su automobila, kombija i kamiona iz cijele Hrvatske. Grad Rijeka je donirao 200 tisuća kuna za pomoć Petrinji.

Današnji potres ostavio je velike posljedice na građevine, ali i stanovnikediljem Petrinje i Siska. Srećom, pomoć stiže sa svih strana Hrvatske.

Na cestama prema Petrinji, Sisku i Glini su kolone vozila koje se protežu kroz 20 kilometara, od Lekenika pa sve do Petrinje. Automobili, kombiji, vozila hitnih pomoći registracija iz cijele Hrvatske, svi koji mogu pokušavaju doći do potresom pogođenih područja.

Na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika, vatrogasne postrojbe s područja Primorsko-goranske županije stižu u pomoć Petrinji. Najprije je bilo riječi o sedam vozila, 20 vatrogasaca i potražnim psima, no iz ove županije ipak će doći 43 vatrogasca s 14 vozila. 

Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije poslala je i svoje komunikacijsko vozilo koje će biti od velike pomoći jer je pala radio veza u Sisačko-moslovačkoj županiji. Poslana je i autocisterna za prijevoz pitke vode. Grad Rijeka je donirao 200 tisuća kuna za pomoć Petrinji.

Petrinjcima i Petrinjankama, u pomoć je Grad Zagreb poslao dva interventna tima, ekipu s kontejnerom i vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta i pet šatora. Pomoć pruža i osam ekipa zagrebačke hitne pomoći te volonteri Gradskog društva Crveni križ.

Pomoć stiže i iz Istre i Zadra

Stožer civilne zaštite Istarske županije i Vatrogasna zajednica Istarske županije poslali su u pripomoć na područje grada Petrinje, koje je najviše ugroženo posljedicama od potresa. Ukupno 18 vatrogasaca s potražnim psima iz Istarske županije.

Prema Petrinji su krenuli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar obučeni za spašavanje iz ruševina, a brojni građani prikupljaju pomoć te su ponudili prijevoz i smještaj.

Dalmatinski gradovi donirali novac

Gradonačelnici četiri najveća dalmatinska grada na video sastanku dogovorili su hvalevrijednu pomoć za Petrinju. Naime, otkazali su planirane novogodišnje programe te donijeli odluku o uplati svakog grada po 150 tisuća kuna da se pomogne građanima pogođenih područja.

Izražavamo sućut i solidarnost zbog posljedica snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i petrinjski kraj. Duboko žalimo za tragičnim gubicima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć.” poručili su gradonačelnici u zajedničkoj izjavi.

MUP je ipak apelirao da se građani, iako se cijeni svaku pomoć, suzdrže od pojedinačnih dolazaka u Petrinju jer se tako stvaraju gužve koje otežavaju rad žurnih službi.

Trenutno je 7 smrtnih slucajeva no do jutra vjeruje se da ce taj broj rasti.

Zbog velikog broja upita u vezi prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći građanima Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, Ravnateljstvo civilne zaštite apelira na građane da humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično mogu dostaviti u prostorije Crvenog križa, a ponude za opremom, mehanizacijom i dr. mogu dostaviti na mail adresu potres.petrinja@mup.hr

Related posts

Četvoro optuženih zbog nasilja i pljačke ilegalnih migranata

Radio Ljubavi Odzak

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu neće trebati imati zelenu kartu

Radio Ljubavi Odzak

Dok Turci bombardiraju Kurde, ISIL-ovci su pobjegli iz zatvora

Radio Ljubavi Odzak