Radio Ljubavi Odzak
Tech

Laptop nakrcali najopasnijim virusima i prodali

ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila i BlackEnergy u svoje su vrijeme zarazili milijune računala i izazvali čak 95 milijardi dolara štete. Sve se sada nalaze u jednom laptopu koji su prodali na aukciji

Otkrijemo li virus na računalu, mnogi će često obrisati disk kako bi krenuli od nule ili u još gorem slučaju otpisati računalo. Međutim, Samsungov laptop NC10 koji je nakrcan s najopasnijim virusima na svijetu sada je dobio vlasnika koji je za njega platio 1,35 milijuna dolara. 

No, ne radi se ovdje o hakerskom pothvatu, već o umjetničkom djelu koje bi u krivim rukama moglo napraviti veliku štetu. Za kreiranje laptopa zaslužan je Guo o Dong, a naručila ga je informatička tvrtka Deep Instinct, prenosi Digital Trends. 

A koliko je opasno umjetničko djelo The Persistence of Chaos? Na njemu se nalazi šest malvera koji su prouzročili čak 95 milijardi dolara štete. 

ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila i BlackEnergy u svoje su vrijeme zarazili stotine tisuća računala. Guo je za The Verge ispričao kako je namjera projekta bila napraviti fizičku manifestaciju apstraktne prijetnje koju predstavlja digitalni svijet. 

– Imamo tu fantaziju da nas stvari koje se događaju u računalima ne mogu pogoditi, no to je apsurdno. Maliciozni virusi koji mogu napasti električnu mrežu i javnu infrastrukturu mogu napraviti stvarnu štetu – rekao je.

Aukcijom je određeno da kupac ne smije imati namjeru širiti viruse, a kao dodatnu mjeru opreza mogućnosti povezivanja i svi portovi na laptopu će biti onesposobljeni. Odnosno, sve dok je ovaj laptop u izolaciji virusi na njemu ne predstavljaju prijetnju.

Related posts

iPhone 11 nije donio velike novitete, a radikalne promjene očekujemo sljedeće godine

Radio Ljubavi Odzak

Tech News – BNZ flips switch on Apple Pay in New Zealand

Radio Ljubavi Odzak

Smart speaker sales will eventually hit a wall – report

Radio Ljubavi Odzak