Radio Ljubavi Odzak
Tech

Laptop nakrcali najopasnijim virusima i prodali

ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila i BlackEnergy u svoje su vrijeme zarazili milijune računala i izazvali čak 95 milijardi dolara štete. Sve se sada nalaze u jednom laptopu koji su prodali na aukciji

Otkrijemo li virus na računalu, mnogi će često obrisati disk kako bi krenuli od nule ili u još gorem slučaju otpisati računalo. Međutim, Samsungov laptop NC10 koji je nakrcan s najopasnijim virusima na svijetu sada je dobio vlasnika koji je za njega platio 1,35 milijuna dolara. 

No, ne radi se ovdje o hakerskom pothvatu, već o umjetničkom djelu koje bi u krivim rukama moglo napraviti veliku štetu. Za kreiranje laptopa zaslužan je Guo o Dong, a naručila ga je informatička tvrtka Deep Instinct, prenosi Digital Trends. 

A koliko je opasno umjetničko djelo The Persistence of Chaos? Na njemu se nalazi šest malvera koji su prouzročili čak 95 milijardi dolara štete. 

ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila i BlackEnergy u svoje su vrijeme zarazili stotine tisuća računala. Guo je za The Verge ispričao kako je namjera projekta bila napraviti fizičku manifestaciju apstraktne prijetnje koju predstavlja digitalni svijet. 

– Imamo tu fantaziju da nas stvari koje se događaju u računalima ne mogu pogoditi, no to je apsurdno. Maliciozni virusi koji mogu napasti električnu mrežu i javnu infrastrukturu mogu napraviti stvarnu štetu – rekao je.

Aukcijom je određeno da kupac ne smije imati namjeru širiti viruse, a kao dodatnu mjeru opreza mogućnosti povezivanja i svi portovi na laptopu će biti onesposobljeni. Odnosno, sve dok je ovaj laptop u izolaciji virusi na njemu ne predstavljaju prijetnju.

Related posts

Rasprodali Samsung na preklop vrijednosti 15.500 kn

Radio Ljubavi Odzak

Fitbit’s first smartwatch can now make payments in the UK

Radio Ljubavi Odzak

Smart speaker sales will eventually hit a wall – report

Radio Ljubavi Odzak