Jeste li ovisni o ljubavi? Teško je za skužiti, ali može vam život pretvoriti u emocionalni pakao

Ovisnost o ljubavi je prva ovisnost, smatra poznata antropologinja Helen Fisher. Ako vam neprestano treba potvrda da ste voljeni i ako ona uzmanjka, a vama se cijeli svijet ruši, razmislite o promjenama

Ovisnost o ljubavi jedna je od najtežih ovisnosti koja od života može napraviti pravi pakao. Ovisnici o ljubavi stalno preispituju sami sebe. Analiziraju izgledaju li dovoljno dobro, jesu li postupili ispravno te jesu li partneru rekli ono što je doista želio čuti. 

Kako bi “zaradili” ljubav bez koje im život nema smisla, spremni su učiniti pregršt kompromisa, što im polako ali sigurno uništava samopouzdanje. Ovisnici o ljubavi svakodnevno se bore s bujicom turbulentnih osjećaja koji ih, poput vrtuljka smrti, dižu do neba te spuštaju na dno.

Ako se osjećate divno i ispunjeno samo onda kada osjećate da ste voljeni, a depresivno i razočarano kada vam partner ne posvećuje dovoljno pažnje i ljubavi, tada ste i sami u raljama ovisnosti o ljubavi. Umjesto da vaši unutrašnji osjećaji i zadovoljstvo ovise o ljubavi vašeg partnera, pronađite trajni izvor ljubavi u sebi.

Ispunite li sami sebe ljubavlju, uživat ćete u davanju ljubavi, a ne samo u primanju – što je najvažniji korak u borbi protiv ovisnosti o ljubavi drugih.

Sve ovisnosti su počele od ljubavne

Ovisnost o ljubavi je prva ovisnost. Sve druge ovisnosti, od narkotika do kockanja, samo “otimaju” neuronske puteve koji su evoulirali da bi ljude prisilili na osnivanje obitelji, smatra antropologinja Helen Fisher.

Partner nije jedini izvor ljubavi

Preuzmite odgovornost za svoje osjećaje, posebno za osjećaj vlastite vrijednosti. Naučite voljeti i cijeniti sebe jer vaše samopouzdanje ne smije ovisiti o ljubavi partnera. Ljubav je u vama i oko vas.

Simptomi da je veza možda samo “doza”

1. Ovisi li vaša sreća najviše o tome pružaju li vam partner i okolina dovoljno ljubavi?

2. Cijenite li istinski sami sebe samo onda kada osjećate da ste iskreno i jako voljeni?

3. Mislite li da niste dovoljno dobri čim vam uzmanjka ljubavi i pažnje?

4. Smatrate li da vas samo drugi mogu usrećiti jer sami ne možete biti kovač svoje sreće ?

5. Mislite li da je partner sebičan ako se ponaša kako želi, a ne kako biste vi željeli?