Radio Ljubavi Odzak
Svijet

Brutalni sukob migranata s policijom u centru Pariza

Francuska policija sukobila se s migrantima pri rastavljanju šatora na pariškom trgu Place de la République, ministar unutarnjih poslova pokrenuo je istragu zbog pretjeranog korištenja sile

Pariška policija krenula je u raščišćavanje improviziranog kampa koji je niknuo na trgu Place de la République. Migranti su zapomagali da nemaju gdje i da samo žele krov nad glavom, a zajedno s volonterima koji su im donosili hranu i vodu, povezali su se u lanac oko svojih šatora.

Nekoliko stotina ljudi je tako vikalo ‘Papiri za sve, smještaj za sve’ u trenutku kad je policija krenula rastavljati šatore. Zbog pružanja otpora, brojni migranti su nasilno izvučeni iz svojih šatora, policija je ubrzo počela koristiti suzavac i pendreke, a neke od prosvjednika su lovili po ulicama Pariza. 

– Prenasilni su, samo se želimo negdje skloniti –  rekao je  Shahbuddin, 34-godišnjak iz Afganistana. 

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije i snimke incidenta, a nasilje je osudio i ministar unutarnjih poslova, Gérald DarmaninNa snimkama i fotografijama vidi se kako policija udara prosvjednike dok nastoji raščistiti migrantske šatore.

– Neke od fotografija čišćenja ilegalnog migrantskog kampa na Place de la Republique su šokantne – napisao je Darmanin na Twitteru. Zatražio je potpuno izvješće i pokrenuo istragu događaja. 

List Le Parisien objavio je da je kamp blizu stadiona Stade de France bio postavljen u kolovozu i da je u njemu bilo najviše muškaraca iz Afganistana, Sudana, Etiopije i Somalije. Humanitarne organizacije izvijestile su da je bilo i obitelji s djecom. 

Novi zakon 

Sve se to odvilo večer prije glasanja o novom zakonu koji bi zabranio medijima prijenos fotografija i snimki na kojem se vide pojedinci iz policije koji sudjeluju u nasilju.

Vladajući taj zakon predstavljaju kao zaštitu policijskih službenika, dok humanitarne udruge, mediji, opozicija i pravobraniteljica za ljudska prava upozoravaju da je to teška cenzura i pokušaj da se od Europske unije sakriju brutalna kršenja ljudskih prava. 

Related posts

U Njemačkoj tijekom pandemije naglo porasla potrošnja kokaina

Radio Ljubavi Odzak

U Sloveniji 99 novih slučajeva

Radio Ljubavi Odzak

Njemačka počela besplatno testirati putnike koji se vraćaju iz inozemstva, tvrde da najviše zaraženih dolazi s Balkana

Radio Ljubavi Odzak