Vitamin E je vitamin ljepote


Zdrava i njegovana koža želja je svake žene, međutim često zaboravljaš da njega kože prvo kreće iznutra. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela, ali i pokazatelj tvojih prehrambenih navika. Svaka pojava na njoj predstavlja neravnotežu unutar tijela i potrebu za promjenom.


Pažljivo odabrane namirnice i puno tekućine preduvjet su za zdravu kožu. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala i kvalitetnih masnoća, možeš učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu. Koža voli vitamine C i E koji djeluju antioksidativno i štite ju od sunčevog oštećenja te umanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima –izazivačima starenja. Također, vitamin C pomaže koži izgraditi kolagen – protein koji je zaslužan za strukturu i čvrstoću kože

UV zračenje te prirodan proces starenja uzrokuje razgradnju kolagena što dovodi do nastanka bora i obješenosti kože. Obilje vitamina C nalazi se u brokuli, prokulicama i jagodama. Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala. Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4. Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.

Healthy food clean eating selection: fish, fruit, vegetable, seeds, superfood, cereals, leaf vegetable on gray concrete background copy space

Prirodni dodaci prehrani dodatno štite kožu

Dragocjene omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline imaju veliku ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One također vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova i sjemenki jako bitna.  Za lijepu i zdravu kožu bitno je pažljivo odabrati prehranu, ali kako bi ubrzala taj proces možeš koristiti dodatke za prehranu. Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje tvari s antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E i selen te koenzim Q10. Na tržištu postoje mnogi proizvodi koji te bitne sastojke dobivaju iz prirodnih plodova kao što su ulje argana, borača i uljane palme. Sinergija tih aktivnih tvari omogućuje dodatnu zaštitu kože iznutra.