Radio Ljubavi Odzak
Ljubav i Sex

Što se to događa sa ženskim tijelom kad se prestane seksati

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno, napominje seksualna terapeutkinja dr. Cooper

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona vrijedi pravilo “koristi ga ili ga izgubi”. 

– Ljudi koji se suzdržavaju od seksas vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom “Daleko od pogleda, daleko od srca”- objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stijenke se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu. 

– Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vaginenakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stijenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imat će puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Pojačani bolovi za vrijeme mjesečnice

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvriježenom mišljenju, seksualni odnos za vrijeme mjesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

– Maternica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi.Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Također, može doći do povećanja razine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji rizik od spolnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobivanja spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon spolnog odnosa, a Američki magazin obiteljskih liječnika je otkrio da je “učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta”.

Related posts

Ima li vaš partner tajni fetiš?

Radio Ljubavi Odzak

‘Moj seksualni život svodi se na samo 1 broj, a to je suprug’

Radio Ljubavi Odzak

Kristina (23): Imam 21 dijete, prvu kćer sam rodila, ostalih 20 surogat majke u godini dana

Radio Ljubavi Odzak