SAD obustavlja izdavanje viza u Turskoj zbog mogućih napada

Američko veleposlanstvo poziva američke građane “na pojačan oprez na mjestima na koja bi se mogli okupljati Amerikanci ili stranci, uključivo u uredima i trgovačkim centrima”

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Ankari objavilo je u petak da privremeno obustavlja proces izdavanja viza u svim misijama u Turskoj zbog vjerodostojnih upozorenja da američkim građanima u Istanbulu prijete teroristički napadi i otmice .

– Misija Sjedinjenih Država u Turskoj primila je vjerodostojna izvješća o potencijalnim prijetnjama terorističkim napadima i otmicama protiv američkih i stranih državljana u Istanbulu – objavilo je veleposlanstvo. 

Mete bi mogli biti američki konzulat u Istanbulu i druge lokacije u zemlji.

Ukida se privremeno i rad s američkim građanima u pet diplomatskih misija u Turskoj, među kojima su veleposlanstvo u Ankari te generalni konzulat u Istanbulu.

Američko veleposlanstvo poziva američke građane “na pojačan oprez na mjestima na koja bi se mogli okupljati Amerikanci ili stranci, uključivo u uredima i trgovačkim centrima”.

Američkim građanima savjetovano je da se ne ističu.

U listopadu 2016. Washington je evakuirao obitelji i diplomatsko osoblje iz Istanbula nakon informacija da “ekstremističke skupine pripremaju napade na američke državljane u četvrtima u Istanbulu u kojima Amerikanci žive ili ih posjećuju”.

Tursku su 2015. i 2016. potresli brojni smrtonosni atentati za koje je  odgovornost preuzela islamistička skupina ili su njoj bili pripisani. Zadnji takav napad dogodio se u noći Nove godine 2017. u diskoteci u Istanbulu s 39 žrtava, uglavnom stranaca.