Otkrivamo što sve može utjecati na zdravlje vagine, a time i na seksualni život, plodnost…

Kao liječnik, i kao ginekolog, preporučila bih ginekološki pregled jedanput godišnje za većinu žena, nevezano za spolne aktivnosti, kaže prof. dr. sc. Marina Ivanišević

Preventivni ginekološki pregledi u Hrvatskoj se odvijaju jedanput godišnje za većinu žena, ali i kao liječnik i kao ginekolog, također bih preporučila da to bude jedanput godišnje, nevezano od spolne aktivnost kaže kaže prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Vaginalno zdravlje važan je dio općeg zdravlja žene

Vaginalni problemi mogu utjecati na cjelokupno zdravlje, plodnost, ali i na želju za seksom i sposobnost postizanja orgazma. Tekući problemi sa spolnim zdravljem također mogu uzrokovati stres i probleme, ali i utjecati na samopouzdanje, kažu stručnjaci američke klinike Mayo.

Današnji stavovi su da, kod urednih papa testova i kod žena koje imaju stabilnog partnera i stabilnu seksualnu vezu, ne bi trebalo češće od jednom u dvije godine raditi papa test na ginekološkom pregledu. 

– Što se tiče učestalosti pregleda, oni su determinirani i time je li se radi o ženi koja je u reproduktivnoj dobi, ili nakon iste, kao i o njezinoj anamnezi, glede rizika za eventualne posljedice koje bi se mogle dogoditi ukoliko ne ode redovito na pregled – pojašnjava prof. dr. sc. Marina Ivanišević.

24sata

– Ako se radi o tome da žena ima određene podatke u obitelji, o ginekološkom karcinomu, o operacijama i zahvatima za koje možda ne zna, takve žene spadaju u rizičniju skupinu pa bi one trebale barem jedanput godišnje otići na pregled – ističe prof.dr.sc. Ivanišević.

Što utječe na zdravlje vagine?

Razni čimbenici mogu utjecati na zdravlje vagine.

Seks

Nezaštićeni seks može dovesti do spolno prenosivih infekcija. Nasilan seks ili ozljeda u području zdjelice može rezultirati i vaginalnom traumom.

Problemi prilikom spolnog odnosa mogu uključivati ​​upornu ili ponavljajuću bol neposredno prije, tijekom ili nakon spolnog odnosa, prema stručnjacima iz Mayo klinike u Americi.

Bol tijekom penetracije može biti uzrokovana nevoljnim grčevima mišića vaginalne stijenke. Mišići dna zdjelice mogu postati napeti, uzrokujući kroničnu bol i bol tijekom spolnog odnosa.

Suhoća rodnice, koja se često javlja nakon menopauze, također može uzrokovati bol tijekom odnosa, donosi MayoClinic.

Psihološka pitanja

Anksioznost i depresija mogu pridonijeti niskoj razini uzbuđenja i posljedičnoj nelagodi ili boli tijekom odnosa. Također i trauma, kao što je seksualno zlostavljanje ili bolno seksualno iskustvo, može dovesti do boli povezane sa seksom.

24sata

Određena zdravstvena stanja i tretmani

Neka stanja, poput endometrioze i upalne bolesti zdjelice, mogu uzrokovati bolan seks, kao i ožiljci od primjerice kirurškog zahvata na zdjelici ili određenih tretmana tumora, ističu iz klinike Mayo.

Također, korištenje i antibiotika povećava rizik od vaginalne gljivične infekcije.

– Dobro je nakon antibiotske terapije provesti nadomjestak mikrobioma s nekim od probiotika i prebiotika – predlaže prof.dr.sc. Marina.

One žene koje su u rizičnim skupinama trebaju biti oprezne. Nije sve vezano uvijek za spolni odnos, napominje Ivanišević.

– Primjerice one koje imaju autoimune, kronične ili metaboličke bolesti poput dijabetesa ili probleme s debljinom, kod takvih žena se češće može pojaviti vaginalna infekcija, nevezano od spolnog partnera ili zaštićenog ili nezaštićenog odnosa – upozorava liječnica Marina Ivanišević.

Kontracepcijska sredstva i proizvodi za žensku higijenu

Zaštitna kontracepcijska sredstva, kao i kondomi, dijafragme i slično – mogu iritirati vaginu. Korištenje sprejeva, dezodoransa ili šampona može izazvati ili pogoršati iritaciju.

Prof.dr.sc. Ivanišević, upozorava i na ispiranje rodnice, koje može doprinijeti povećanoj učestalosti vaginalnih infekcija te za pranje ‘zdrave vagine’ preporučuje običnu, čistu vodu, nikakve sapune, napominjući kako je normalno da svako tijelo ima ‘svoj miris’.

Dreamstime

Najčešći problemi

– Najčešći problemi koji se javljaju kod žena su pojačani iscjedak koji može biti obojen ili neobojen, bjeličast, vodenast, žućkast ili zelenkast. Najčešće se to događa nakon menstruacije, i ima ili miris po ‘ribi’ ili kiselkast, a također se često javlja i grudasti iscjedak karakterističan za gljivičnu infekciju – kaže Ivanišević.

Spolno prenosive infekcije

Razne infekcije mogu utjecati na zdravlje vagine, uključujući klamidiju, gonoreju, genitalne bradavice, sifilis i genitalni herpes. Znakovi mogu uključivati ​​abnormalni vaginalni iscjedak ili genitalne ranice.

Vaginitis

Infekcija ili promjena u normalnoj ravnoteži vaginalnih gljivica i bakterija može uzrokovati upalu vagine (vaginitis). Simptomi uključuju vaginalni iscjedak, neugodan miris, svrbež i bol. Uobičajene vrste vaginitisa uključuju bakterijsku vaginozu, gljivične infekcije i trihomonijazu.

Opuštanje zdjeličnog dna

Ako potporni ligamenti i vezivno tkivo koji drže maternicu i stijenke vagine oslabe – maternica, mjehur, rektum ili stijenke vagine mogu skliznuti prema dolje. To može uzrokovati izbočinu u vagini ili curenje urina tijekom kašljanja i kihanja, prema stručnjacima iz američke klinike.

Koji su znakovi ili simptomi vaginalnih problema?

Obratite se svom liječniku ako primijetite – promjenu boje, mirisa ili količine vaginalnog iscjetka – vaginalno crvenilo ili svrbež – vaginalno krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze – masu ili izbočinu u vagini – bol tijekom spolnog odnosa.

Možda nećete morati posjetiti svog liječnika svaki put kada imate vaginalnu iritaciju i iscjedak, osobito ako vam je u prošlosti dijagnosticirana gljivična infekcija i imate slične znakove i simptome. Međutim, ako vaši simptomi ne nestanu nakon što upotrijebite lijek, obratite se svom liječniku, savjetuju iz klinike Mayo.

24sata

Što učiniti da održite vaginu zdravom?

– Ako žena ima redoviti menstruacijski ciklus ili uzima kontracepciju, onda bi trebala biti dovoljna biologija njezinog tijela, ako nema neke nezgodne navike poput pušenja, pijenja alkohola, nebalansiranu prehranu, ako nije pretila… Zapravo žene koje su potpuno zdrave imaju zaštitu svog tijela proizvodnjom vlastitih estrogena koji na dnevnoj bazu rješavaju nezgodne situacije rodnice koje nisu nužno infekcije – kaže prof.dr.sc. Marina Ivanišević.

Važni koraci koji mogu pomoći da zaštitite svoje vaginalno i cjelokupno zdravlje su edukacija i seksualna odgovornost.

– Prevencija je primjerice i nošenje pamučnog donjeg rublja – kaže liječnica, napominjući i kako menstrualne čašice, dijafragme, prstenovi, puno manipulacija, pa čak i uklanjanje dlačica, mogu biti stvari koje kod nekoga izazivaju određene neugodnosti, a kod nekoga ne.

 Stoga preporučuje se odustajanje od nekih metoda ako vam iste narušavaju zdravlje.

– Nešto što nekom individualno škodi, ne valja koristiti. Treba ženama približiti sve te momente i individualizirati probleme, edukacija je u svemu najvažnija – istaknula je liječnica Marina Ivanišević.

Korištenje kondoma ili održavanje obostrano monogamnog odnosa s partnerom koji nema spolno prenosive infekcije je važno, prema riječima stručnjaka američke klinike Mayo. Ako na primjer koristite seksualne igračke, očistite ih nakon svake upotrebe.

Cijepljenjem se možete zaštititi od nekih stanja i bolesti.

– Cijepljenje protiv HPV-a štiti od serioznih situacija. Već 20 godina se redovito provodi to cijepljenje i svaka žena bez obzira na dob se može cijepiti, kao i muškarac. I to cjepivom koje štiti od visokog rizika, onkogenog oblika, i niskog rizika, onog kožnog oblika koji ima ružnu manifestaciju bradavičastih izraslina ili kondiloma, kako na penisu tako i u vagini – istaknula je prof. dr. sc. Marina Ivanišević.

24sata

To nije obavezno cijepljenje, ali se predlaže, i prema riječima liječnice, ono se radi negdje krajem osnovne škole, u cijeloj populaciji, ali dodaje i da se na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ tijekom cijele godine mogu svi cijepiti.

– Edukacija je sve u prevenciji svih bolesti – upozorava prof.dr.sc. Marina Ivanišević.

Ograničavanje količine alkohola kao i pušenje, odnosno prestanak pušenja također imaju veliku ulogu. Kronična zlouporaba alkohola može narušiti i seksualnu funkciju, a nikotin može utjecati na seksualno uzbuđenje, istaknuli su stručnjaci Mayo klinike.

Iako se svi vaginalni problemi ne mogu spriječiti, redoviti pregledi mogu pomoći da se problemi koji zahvaćaju vaginu dijagnosticiraju što je prije moguće. Ne dopustite da vas neugoda spriječi u razgovoru sa svojim liječnikom o brigama koje imate o vaginalnom zdravlju.